Home » Kennisbank » Zonnepanelen In De Schaduw

Wat als zonnepanelen schaduw vangen?

Zonnepanelen zijn een symbool geworden van duurzame energie en een groenere toekomst. Maar zoals elk technologisch wonder hebben ze hun nuances. Een van de meest voorkomende uitdagingen waar eigenaren van zonnepanelen mee te maken krijgen, is de invloed van schaduw op hun energieopbrengst.

Wanneer zonnepanelen in de schaduw liggen, kan dit hun vermogen om elektriciteit op te wekken aanzienlijk verminderen. Maar BeGood is hier om u te helpen en oplossingen te bieden.

Geld besparen met zonnepanelen

  • Bespaar minstens €1400 per jaar
  • Een lagere energierekening
  • Meer grip op je eigen verbruik
zonnepanelen serieel geschakeld of parallel geschakeld op het dak

De impact van schaduw op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een prachtige uitvinding. Ze zetten zonlicht om in bruikbare elektriciteit, waardoor huiseigenaren en bedrijven duurzame energie kunnen opwekken. Echter, de effectiviteit van zonnepanelen is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen. Wanneer u overweegt zonnepanelen te installeren, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe schaduw, veroorzaakt door objecten zoals bomen, dakkapellen of schoorstenen, de opbrengst kan verminderen.

De rol van schaduw in zonne-energieopbrengst

Zonnepanelen genereren gelijkstroom en zijn vaak in een serie verbonden. Dit betekent dat de stroom van het ene paneel naar het volgende paneel stroomt. Als één paneel in de schaduw ligt en daardoor minder stroom produceert, heeft dit een domino-effect op de andere panelen in die serie. Dit kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de totale energieopbrengst. Het is alsof één zwakke schakel in een ketting de hele ketting zwakker maakt.

Schaduw overwinnen: optimalisatie van zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om in geval van schaduw op uw dak het rendement zo hoog mogelijk te houden.

  • Overweeg minder panelen: als u van plan bent tien zonnepanelen te installeren en er liggen er twee regelmatig in de schaduw, kun je overwegen deze twee niet te plaatsen. Hoewel het raar klinkt om niet alle beschikbare plek op je dak te gebruiken voor panelen, zorgt het er wel voor dat je zo efficiënt mogelijk energie produceert.
  • Micro-omvormers: deze innovatieve apparaten zijn een gamechanger in de zonne-industrie. Door elk zonnepaneel uit te rusten met een micro-omvormer, kunnen de panelen onafhankelijk van elkaar werken. Dit betekent dat schaduw op één paneel de andere niet negatief beïnvloedt, waardoor de totale energieopbrengst toeneemt.
  • Power optimizers: deze geavanceerde chips zijn ontworpen om de energieopbrengst van elk paneel te maximaliseren. Ze passen zich aan aan de omstandigheden van elk paneel, waardoor ze efficiënter werken, zelfs in de schaduw.
  • Verwijder schaduw veroorzakende objecten: soms is de eenvoudigste oplossing de beste. Als een boom of ander object schaduw werpt op je zonnepanelen, verhoog je je energieopbrengst op een directe en effectieve manier als je het object verwijdert.
Zonnepanelen serie of parallel geschakeld

Zo vermindert u schaduweffecten: 2 ontwerpstrategieën

BeGood denkt mee met u en biedt oplossingen ontwerpstrategieën aan.

zonnepanelen serieel geschakeld of parallel geschakeld op het dak

Optimale oriëntatie en plaatsing

Met een zorgvuldige planning vooraf voorkom je problemen. Evalueer de locatie op mogelijke schaduwobjecten en plaats de panelen op basis van die evaluatie. Zo maximaliseert u de energieopbrengst. BeGood’s legplan is speciaal ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken. Zo haalt u het meeste uit uw investering.

Langetermijnvoordelen van schaduwbeheer

Als u investeert in geavanceerde technologieën zoals micro-omvormers en power optimizers, verhoogt u niet alleen uw huidige energieopbrengst, maar ook de levensduur en efficiëntie van uw zonnepanelen op de lange termijn verbeteren.

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering voor zowel het milieu als uw portemonnee. Echter, het is belangrijk, zoals met elke investering, om uw huiswerk te doen en te begrijpen hoe externe factoren, zoals schaduw, de opbrengst beïnvloeden.

Door vooruit te plannen en gebruik te maken van de nieuwste technologieën, overwint u deze uitdagingen en creëert u een duurzame, efficiënte energiebron voor uw huis of bedrijf.

12000

Zonnepanelen geplaatst

€1440

gem. besparing per jaar

1500+

Jaarlijkse installaties

Keuzepakketten voor Zonnepanelen

Van het merk: Growatt

De zonnepanelen zijn samen als één geheel gekoppeld. Hierbij functioneren de panelen als een gezamenlijk systeem. Geschikt voor woningen in Zeist waar de panelen op één dakvlak komen te liggen.

Vanaf

€600,-

Per paneel incl. installatie

Van het merk: Enphase

Elk zonnepaneel wordt hier voorzien van een eigen micro-omvormer. Dit betekent dat elk paneel zelfstandig functioneert. Valt een van de panelen in de schaduw? Dan draaien de andere panelen gewoon door. Dit systeem is geschikt voor een woning waar panelen op verschillende daken komen te liggen, in een bosrijke omgeving en bij daken met schaduwinval.

Vanaf

€700,-

Per paneel incl. installatie

Faq

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in de schaduw

Zit je met vragen? Geen probleem, dat snappen we. Zonnepanelen zijn vrij nieuw en voor veel mensen een nieuw onderwerp. Je vindt hier een paar veelgestelde vragen. Meer info nodig?

Hebben zonnepanelen last van bomen?

Zonnepanelen kunnen last hebben van bomen. Bomen zorgen voor schaduw op zonnepanelen, wat hun energieopbrengst vermindert. Kies daarom de locatie van zonnepanelen zorgvuldig en houdt rekening met de groei van bomen in de buurt. Daarnaast kunnen bomen leiden tot groene aanslag op de oppervlakte van de panelen.

Wat zijn de voordelen van serieel geschakelde zonnepanelen?

Serieel geschakelde zonnepanelen hebben enkele voordelen. Ze vereenvoudigen de bedrading, wat vaak zorgt voor lagere installatiekosten. Bovendien kunnen ze een hoger voltage genereren, wat efficiënter is voor sommige omvormers. Echter, een nadeel is dat als één paneel onderpresteert, dit invloed kan hebben op de hele reeks.

Wat zijn de voordelen van parallel geschakelde zonnepanelen?

Parallel geschakelde zonnepanelen bieden enkele voordelen. Ze zorgen ervoor dat als één paneel onder presteert of defect is, de andere panelen normaal blijven functioneren. Hierdoor wordt de totale energieopbrengst minder beïnvloed door schaduw op of beschadiging van een enkel paneel. Bovendien leveren ze consistent stroom, zelfs als sommige panelen gedeeltelijk in de schaduw liggen.

Deze klanten gingen u al voor

Yvette M.
Yvette M.
2023-12-12
Alles keurig geïnstalleerd, ze gingen niet weg voordat ook de app goed was ingesteld. Dat was nog wel een dingetje waarbij het geduld op de proef werd gesteld. Hulde! Ook de groepenkast, die vervangen moest worden, netjes uitgevoerd.
A.L. Goris
A.L. Goris
2023-12-11
Prima service. Geen opdringerige verkoper, vooraf realistische schouwer, geen gehaast en geren bij het plaatsen van het systeem, nemen de tijd voor uitleg en inloggen van het systeem/app en je wordt netjes achteraf gebeld of alles naar wens is gegaan. Meike, dank voor het leuke contact. Ik zou BeGood zeker aanraden bij anderen.
Marck Wolleswinkel
Marck Wolleswinkel
2023-12-02
Afgelopen dinsdag een mooie set zonnepanelen laten installeren door BeGood en ben erg tevreden. Vanaf het begin af aan is het contact prettig en wordt er goed geluisterd en meegedacht naar wat de wensen zijn. Ook qua prijs en termijn waarop geïnstalleerd kon worden was ik positief verrast. Binnenkort worden de laatste puntjes voor de installatie nog afgewerkt, ook contact daarvoor is prettig en constructief Ik zou BeGood aan iedereen die zonnepanelen overweegt zeker aanraden! Aanvulling 17 november: Helaas ben ik inmiddels niet meer zo te spreken over BeGood. Waar in het voortraject alles goed verliep, is er nu er dingen niet goed werken in mijn installatie bijna met geen mogelijkheid contact te krijgen. Na meerdere mails en belpogingen krijg ik een mailtje terug dat ze druk zijn geweest door cursussen, maar sindsdien is er wederom geen enkele response op mails en vragen. Ik heb er behoorlijk de pest in dat het lijkt 'zodra de buit binnen is' de relatie compleet veranderd en de after-sales kwaliteit dus echt dramatisch is. Ik hoop dat dit nog een wending gaat krijgen, maar op dit moment trek ik mijn aanbeveling op basis van deze service in. Update 2 december: Na eindelijk weer contact te hebben gehad, is gelukkig de afhandeling van het probleem wat er bij mij was wel op een goeie manier opgelost en afgehandeld. Dus eindconclusie: een goeie club die bereid is te helpen, alleen op het gebied van communicatie in de after-sales echt nog een verbetering nodig.
Bálint Hiltser
Bálint Hiltser
2023-11-23
After a long search and many conversations with different companies I decided to go for BeGood for my installation. The offer was very competitive, the people I was in contact with were very friendly open and knowledgeable. The communication was very good the whole process was easy and the installation went very smoothly. I can only recommend them.
alex sukel
alex sukel
2023-11-23
Na 2jaar twijfelen zonnepanelen gekocht bij begood goede service en goede monteurs Binnen 3weken besteld en geplaatst tot nu toe zeer tevreden
Herman Arends
Herman Arends
2023-11-22
Alles volgens afspraak uitgevoerd. Snel en netjes. Gebleven tot alles werkte. Zeer behulpzaam bij het invoeren van de gegevens bij de energieleverancier. Prettig contact met verkoper die na afloop ook nog belde om te vragen of alles goed was verlopen. De prijs was ook prima.
Marc
Marc
2023-11-17
Vriendelijke mensen, erg vakkundig. Luisterde naar mijn wensen voor plaatsing en hebben het netjes volgens afspraak geïnstalleerd. Helaas bleek bij de eerste afspraak mijn dak niet helemaal geschikt was voor zonnepanelen. Nadat ik dit met hulp van een aannemer had opgelost, kwamen de heren van BeGood zonder problemen op een ander moment terug voor de installatie. Duidelijke communicatie, absolute aanrader.
Bergina Daggelder
Bergina Daggelder
2023-11-10
Wij hebben dit bedrijf BeGood gekozen omdat op alles wat wij hebben gevraagd een duidelijk en eerlijk antwoord hebben gekregen , de installatie was kundig en vlot door vriendelijke en beleefde installateurs als slot een duidelijke uitleg hoe en wat en daarna zijn wij nog gebeld door de medewerker van kantoor of alles naar wens was en als wij nog vragen hebben wij altijd mogen bellen kortom top bedrijf
Karolien Schneck
Karolien Schneck
2023-11-09
Heel fijn bedrijf. Als je belt nemen ze snel op en je wordt zeer vriendelijk te woord gestaan. Vandaag zijn de zonnepanelen gelegd, installateurs zijn erg vriendelijk en hebben alles snel geïnstalleerd. Nemen ook de tijd om dingen aan je uit te leggen (installatie, app etc). Al met al erg tevreden over de service en installatie!
Age Miedema
Age Miedema
2023-11-07
Prima werk afgeleverd door zeer positief ingestelde jongens die in overleg een moeilijke klus uitstekend uitgevoerd hebben