Home » Kennisbank » Zonnepanelen In De Schaduw

Wat als zonnepanelen schaduw vangen?

Zonnepanelen zijn een symbool geworden van duurzame energie en een groenere toekomst. Maar zoals elk technologisch wonder hebben ze hun nuances. Een van de meest voorkomende uitdagingen waar eigenaren van zonnepanelen mee te maken krijgen, is de invloed van schaduw op hun energieopbrengst.

Wanneer zonnepanelen in de schaduw liggen, kan dit hun vermogen om elektriciteit op te wekken aanzienlijk verminderen. Maar BeGood is hier om u te helpen en oplossingen te bieden.

Geld besparen met zonnepanelen

  • Bespaar minstens €1400 per jaar
  • Een lagere energierekening
  • Meer grip op je eigen verbruik
zonnepanelen serieel geschakeld of parallel geschakeld op het dak

De impact van schaduw op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een prachtige uitvinding. Ze zetten zonlicht om in bruikbare elektriciteit, waardoor huiseigenaren en bedrijven duurzame energie kunnen opwekken. Echter, de effectiviteit van zonnepanelen is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen. Wanneer u overweegt zonnepanelen te installeren, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe schaduw, veroorzaakt door objecten zoals bomen, dakkapellen of schoorstenen, de opbrengst kan verminderen.

De rol van schaduw in zonne-energieopbrengst

Zonnepanelen genereren gelijkstroom en zijn vaak in een serie verbonden. Dit betekent dat de stroom van het ene paneel naar het volgende paneel stroomt. Als één paneel in de schaduw ligt en daardoor minder stroom produceert, heeft dit een domino-effect op de andere panelen in die serie. Dit kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de totale energieopbrengst. Het is alsof één zwakke schakel in een ketting de hele ketting zwakker maakt.

Schaduw overwinnen: optimalisatie van zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om in geval van schaduw op uw dak het rendement zo hoog mogelijk te houden.

  • Overweeg minder panelen: als u van plan bent tien zonnepanelen te installeren en er liggen er twee regelmatig in de schaduw, kun je overwegen deze twee niet te plaatsen. Hoewel het raar klinkt om niet alle beschikbare plek op je dak te gebruiken voor panelen, zorgt het er wel voor dat je zo efficiënt mogelijk energie produceert.
  • Micro-omvormers: deze innovatieve apparaten zijn een gamechanger in de zonne-industrie. Door elk zonnepaneel uit te rusten met een micro-omvormer, kunnen de panelen onafhankelijk van elkaar werken. Dit betekent dat schaduw op één paneel de andere niet negatief beïnvloedt, waardoor de totale energieopbrengst toeneemt.
  • Power optimizers: deze geavanceerde chips zijn ontworpen om de energieopbrengst van elk paneel te maximaliseren. Ze passen zich aan aan de omstandigheden van elk paneel, waardoor ze efficiënter werken, zelfs in de schaduw.
  • Verwijder schaduw veroorzakende objecten: soms is de eenvoudigste oplossing de beste. Als een boom of ander object schaduw werpt op je zonnepanelen, verhoog je je energieopbrengst op een directe en effectieve manier als je het object verwijdert.
Zonnepanelen serie of parallel geschakeld

Zo vermindert u schaduweffecten: 2 ontwerpstrategieën

BeGood denkt mee met u en biedt oplossingen ontwerpstrategieën aan.

zonnepanelen serieel geschakeld of parallel geschakeld op het dak

Optimale oriëntatie en plaatsing

Met een zorgvuldige planning vooraf voorkom je problemen. Evalueer de locatie op mogelijke schaduwobjecten en plaats de panelen op basis van die evaluatie. Zo maximaliseert u de energieopbrengst. BeGood’s legplan is speciaal ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken. Zo haalt u het meeste uit uw investering.

Langetermijnvoordelen van schaduwbeheer

Als u investeert in geavanceerde technologieën zoals micro-omvormers en power optimizers, verhoogt u niet alleen uw huidige energieopbrengst, maar ook de levensduur en efficiëntie van uw zonnepanelen op de lange termijn verbeteren.

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering voor zowel het milieu als uw portemonnee. Echter, het is belangrijk, zoals met elke investering, om uw huiswerk te doen en te begrijpen hoe externe factoren, zoals schaduw, de opbrengst beïnvloeden.

Door vooruit te plannen en gebruik te maken van de nieuwste technologieën, overwint u deze uitdagingen en creëert u een duurzame, efficiënte energiebron voor uw huis of bedrijf.

12000

Zonnepanelen geplaatst

€1440

gem. besparing per jaar

1500+

Jaarlijkse installaties

Keuzepakketten voor Zonnepanelen

Van het merk: Growatt

De zonnepanelen zijn samen als één geheel gekoppeld. Hierbij functioneren de panelen als een gezamenlijk systeem. Geschikt voor woningen in Zeist waar de panelen op één dakvlak komen te liggen.

Vanaf

€600,-

Per paneel incl. installatie

Van het merk: Enphase

Elk zonnepaneel wordt hier voorzien van een eigen micro-omvormer. Dit betekent dat elk paneel zelfstandig functioneert. Valt een van de panelen in de schaduw? Dan draaien de andere panelen gewoon door. Dit systeem is geschikt voor een woning waar panelen op verschillende daken komen te liggen, in een bosrijke omgeving en bij daken met schaduwinval.

Vanaf

€700,-

Per paneel incl. installatie

Faq

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in de schaduw

Zit je met vragen? Geen probleem, dat snappen we. Zonnepanelen zijn vrij nieuw en voor veel mensen een nieuw onderwerp. Je vindt hier een paar veelgestelde vragen. Meer info nodig?

Hebben zonnepanelen last van bomen?

Zonnepanelen kunnen last hebben van bomen. Bomen zorgen voor schaduw op zonnepanelen, wat hun energieopbrengst vermindert. Kies daarom de locatie van zonnepanelen zorgvuldig en houdt rekening met de groei van bomen in de buurt. Daarnaast kunnen bomen leiden tot groene aanslag op de oppervlakte van de panelen.

Wat zijn de voordelen van serieel geschakelde zonnepanelen?

Serieel geschakelde zonnepanelen hebben enkele voordelen. Ze vereenvoudigen de bedrading, wat vaak zorgt voor lagere installatiekosten. Bovendien kunnen ze een hoger voltage genereren, wat efficiënter is voor sommige omvormers. Echter, een nadeel is dat als één paneel onderpresteert, dit invloed kan hebben op de hele reeks.

Wat zijn de voordelen van parallel geschakelde zonnepanelen?

Parallel geschakelde zonnepanelen bieden enkele voordelen. Ze zorgen ervoor dat als één paneel onder presteert of defect is, de andere panelen normaal blijven functioneren. Hierdoor wordt de totale energieopbrengst minder beïnvloed door schaduw op of beschadiging van een enkel paneel. Bovendien leveren ze consistent stroom, zelfs als sommige panelen gedeeltelijk in de schaduw liggen.

Deze klanten gingen u al voor

Bas Lutters
Bas Lutters
2024-04-05
Positief verrast tijdens de offerte fase, prettig contact en duidelijke oplossing. Plaatsing ging soepel en met betrokken medewerkers. BeGood is zeker een aanrader in het grote aanbod van leveranciers.
Cees Egmond van
Cees Egmond van
2024-03-25
Had een paar offertes aangevraagd maar BeGood was de enige die wat dieper inging op de installatie toen bleek dus dat ik een nieuwe meterkast moest installeren gelijk laten monteren heel netjes gedaan alles was goed voorbereid. Prima monteurs en alles schoon achter gelaten. Goede voorlichting en service door een bedrijf.
Ariën Noorlander
Ariën Noorlander
2024-03-25
Ook tijdens een regenachtige dag hebben ze alles netjes voor elkaar gemaakt. Dit was de 2e keer dat ze voor ons zonnepanelen kwamen leggen, eerst op de schuur en nu op de woning. Laat de zon nu maar schijnen!
thijs sondag
thijs sondag
2024-03-24
Ik heb verschillende offertes opgevraagd, BeGood was het meest professioneel en hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding! De installateurs zijn in loondienst en nemen alle tijd. Erg tevreden!
wim demmers
wim demmers
2024-03-22
na diverse offertes gekregen te hebben , sprong die van BeGood eruit en na een plezierig gesprek met Meike en nog wat aanpassingen een schouw afgesproken en meteen een legdatum, welke op een prima wijze is uitgevoerd met een plezierig team en goed advies van Thomas en uitleg , installatie van de app, Be Good hartelijk ndank voor de service.
Lotte Visser
Lotte Visser
2024-03-14
Fijn en goed bedrijf, komt afspraken goed na, zijn vriendelijk adequaat en deskundig, een aanrader!
Leen Hoencamp
Leen Hoencamp
2024-03-04
Het contact met de mensen van BeGood was altijd zeer vriendelijk en behulpzaam. Helaas viel er een dakpan naar beneden waardoor er schade ontstond. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren. Uiteindelijk is dit naar tevredenheid opgelost.
Habtom Yohannes
Habtom Yohannes
2024-03-04
BeGood heeft vriendelijke klantservice, snel geïnstalleerd. Alles werkt nog goed. Dank BeGood.
Guillaume van der maas
Guillaume van der maas
2024-02-29
Zeer tevreden over het resultaat. Denken en werken goed mee. De installatie ging helemaal perfect. De gehele straat heeft panelen vanuit hen, zeer betrouwbare partij waar ik zo weer mee zou samenwerken. Ook installatie gefilmd met de drone. Was totaal geen probleem.
fam seven
fam seven
2024-02-27
Zeer tevreden, persoonlijke en kwalitatieve service; van verkoop, orienterend bezoek t/m de uitvoer is er echt met ons mee gedacht. (Geen nieuwe groep nodig, geen kabels zichtbaar, meer levering). In de maanden ervoor heel wat bedrijven gesproken en offertes laten maken, maar BeGood, gaf voor ons een heel vertrouwd gevoel en bood ons 'n heel schappelijke prijs voor 10 panelen incl. verwijdering van een oude zonnecollector, zodat er één paneel extra geplaatst kon worden! Eind november eerste contact -> zelfde dag offerte -> 6 dec' 23, lagen de panelen op ons dak! De mannen werkte veilig, netjes en snel. Aftersales; telefonische begeleiding voor t aanmelden bij energieleveren.nl en later keurig na gebeld of we nog vragen hadden en/of alles naar wens was uitgevoerd. Echt een top bedrijf, met een hoge gunfactor om ons spaargeld aan uit te geven! Al verschillende keren hebben wij BeGood aangeprezen.